Sluit je aan!

Sluit je aan bij een beweging van fondsenwervers die vinden dat fondsenwerving beter kan en beter moet. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de fondsenwerving sector, ontvang actuele blogs en uitnodigingen voor de beste evenementen. Sluit je aan!

Response is op alle fronten steeds lager. Kosten voor werving stijgen jaarlijks. Vervalcijfers van nieuwe donateurs gaan door het dak. De trend van dalende retentiepercentages is overduidelijk. Investeringen staan steeds meer onder druk. Donateurs worden gezien als portemonnee. Vaak zonder enige vorm van erkenning of dialoog. Korte termijn targets voeren de boventoon. En cruciale data inzichten ontbreken structureel.

We moeten ons realiseren dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met de particuliere fondsenwerving in Nederland. Er moet nu iets gebeuren voordat we te laat zijn. Is het echt zo erg? Ja. Sluit je aan!

In Engeland zijn ze ons al voorgegaan. Het Engelse publiek voelt zich steeds meer onder druk gezet door goede doelen om maar te blijven geven. Het negatieve sentiment dat hieruit is voortgekomen heeft een kritisch niveau bereikt. Meer klachten, overheidsingrijpen, negatieve media aandacht en een nog verder dalend vertrouwen in goede doelen. In 2015 is daarom The Commission on the Donor Experience opgezet door Ken Burnett en Giles Pegram. 

“All contacts with donors should consider the donor’s comfort and satisfaction. There’s no such thing as purely transactional fundraising. Every contact should aim to make the donor feel good, otherwise he or she won’t want to give again.”
— Ken Burnett

Het doel van de commissie is om een verandering in de fondsenwerving te bewerkstelligen: om de cultuur in onze sector te veranderen waarbij donateurs altijd een centrale plek innemen. Waar transacties een gevolg zijn van relaties en niet andersom. Lange termijn inkomsten voor de non-profit sector zijn enkel en alleen te waarborgen door de relatie met de donateur als uitgangspunt te nemen.  

Laten we in Nederland leren van de fouten die in de Engelse fondsenwerving sector zijn gemaakt en voorkomen dat zo'n situatie in Nederland ontstaat. De kennis om dat te doen is er. Dus laten we die kennis omzetten in onze dagelijks praktijk!

De initiatiefnemers van De Toekomst van Fondsenwerving, Reinier Spruit en Nassau Fundraising, roepen daarom alle Nederlandse fondsenwervers op om zich aan te sluiten bij deze visie. Door je aan te sluiten bij het platform word je op de hoogte gehouden van de uitkomsten van het onderzoek, alle relevante ontwikkelingen op dit gebied en de beste praktijkvoorbeelden. De initiatiefnemers hopen dat er een beweging ontstaat van fondsenwervers die zich hard maken om binnen hun eigen organisatie de uitkomsten van de commissie te implementeren.

Ken Burnett: "The past two years have been horrendous for fundraisers in the UK. Yet thanks to the Commission on the Donor Experience, from initial gloom many fundraisers now believe that the future could be better than ever. Looking at events in the UK, fundraisers in other countries have often said, ‘this could happen in our country too.’ Fundraisers in the Netherlands would do well to learn from what’s been happening across the channel, to avoid making the same mistakes that have so dramatically derailed fundraising in the UK. Also, to look at and learn from the positive lessons coming out of the Commission – 526 tips and advice on ways to improve the donor experience, plus more than 250 case histories to learn from, copy and adapt."

We zijn op zoek naar zoveel mogelijk fondsenwervers die zich willen aansluiten bij deze visie. Die zich hard willen maken om binnen hun eigen organisatie de uitkomsten van de commissie te implementeren. Een beweging die de toekomst van fondsenwerving zal bepalen. Sluit je aan!