Vrijdag visdag, #GivingTuesday en filantropie

Vrijdag visdag, #GivingTuesday en filantropie

Vrijdag visdag is een overlevering vanuit de rooms-katholieke kerk. Vrijdag was vroeger een dag van onthouding wat onder andere betekende dat er geen vlees gegeten werd. En vis was dan een goed alternatief. Het onthouden was onder andere bedoeld om groei in liefde tot de naasten (en tot God) te bevorderen en de morele inzet te vergroten. Onthouden gebeurde (en gebeurt) ook doordat mensen zich onthielden (onthouden) van luxe dingen uit solidariteit met minder bedeelden. En nog steeds schenken veel mensen het geld dat zij hiermee besparen, vaak via een vastenactie, aan de kerk of aan goede doelen.  

Sinds 2012 bestaat #GivingTuesday. Een beweging die in New York ontstaan is en waaruit inmiddels in heel veel landen een eigen nationale #GivingTuesday beweging is ontstaan. #GivingTuesday is een dag van goed doen, vrijgevigheid en solidariteit. En niet toevallig valt deze dag, 3 december, direct na Thanksgiving, Black Friday en Cyber Monday. Dagen waarop vooral geconsumeerd en gekocht wordt. #GivingTuesday is dan een mooi moment om je daarvan te onthouden en juist te geven en goed te doen.

 Tot voor kort was er nog geen Nederlandse #GivingTuesday beweging. Maar sinds twee weken bestaat de beweging ook in Nederland! Je kunt daar meer over lezen en je kunt je aanmelden via givingtuesday.nl

 Vanuit de Toekomst van Fondsenwerving juichen we dit initiatief van harte toe. Elk initiatief dat een positief geefklimaat stimuleert is van harte welkom. Elke dag ervaren mensen het positieve van goed doen of goed ontvangen. En om daarbij stil te staan en daar aandacht aan te geven is altijd goed. Op #GivingTuesday, op vrijdag visdag, wat ons betreft op elke dag.

Under-estimating the Power of Gratitude

Under-estimating the Power of Gratitude

Kerstkaartje sturen?

Kerstkaartje sturen?