Vrienden voor het leven!

Vrienden voor het leven!

Onlangs had ik een feestje en op de vraag wat ik deed, kreeg ik als eerste reactie wat gaaf dat je voor War Child werkt en hoe belangrijk dat werk is. Maar vrij snel daarop kwamen wel de opmerkingen, die we allemaal kennen. Waarom zo veel geefvragen en vooral minder, en liefst helemaal niet, bellen. En dit was niet staatssecretaris Keijzer!

Natuurlijk leg ik dan uit, dat dit voor ons een uitdaging is, zoeken naar de juiste balans. We willen mensen niet irriteren, we willen juist een relatie opbouwen, maar niet vragen betekent vaak ook geen inkomsten. En als ik dan aangeef, dat de response op deze telefonische campagnes hoog is en dat analyse laat zien dat deze contacten ook leiden tot betere relaties (betere life time value) zijn ze positief verrast. In gesprek gaan loont!

Het is duidelijk dat mensen graag meepraten en denken. En het vanzelfsprekend voor ze is, dat je die mogelijkheid ook biedt. Dit pakt ook vaak goed uit. Simpel voorbeeld is het afhandelen van klachten waarbij mensen veranderen in je grootste fans. Puur door persoonlijke aandacht.

Wij weten ook steeds meer, hebben al veel puzzelstukjes, maar hebben ook nog moeite ze in elkaar te schuiven. En slaan daardoor ook wel eens de plank mis, ook omdat zo’n grote achterban je het idee geeft veel bereik te hebben.

Maar er zijn veel mooie voorbeelden. Zelf vind ik de actie van Greenpeace dat het publiek vraagt mee te denken om Lelystad Airport te bezetten sterk. Mensen betrokken maken en mee laten denken en doen. Als ik dan hoor dat er 2.000 inzendingen zijn, ben ik wel een beetje jaloers. Dit moet ook op andere vlakken effect hebben!

Maar dit is maar één onderdeel van je communicatie. De uitdaging zit in de mix van je communicatie af te stemmen op wensen van je verschillende doelgroepen zonder het ook nog eens ingewikkeld te maken. Hoe bewaak je daarbinnen de relatie? Mensen zijn verschillend, niet iedereen wil contact met je, of contacten veranderen zelfs in reminders tot opzeggen. Doelgroepen, profielen bepalen is een voorwaarde. Als ik op de geluiden van anderen afga, zijn velen hiermee bezig.

Laatst had ik nog een gesprek met iemand die aangaf, dat zij hun welkomstjourney hadden getest tegen helemaal geen contact. Het verschil was marginaal. Frustrerend maar niets doen is natuurlijk geen optie. Zeker als je, zoals wij, onze donateurs Friends noemt. Met ook in het achterhoofd dat werven van donateurs steeds uitdagender wordt.

Voor ons aanleiding om een tijdje geleden het project Vriendschap op te starten met als doel Friends echt als vrienden te zien. Dat je met je donateurs omgaat zoals je dat met je vrienden doet! Je in elkaar verdiepen, naar elkaar luisteren. Belangrijk om hier veel meer bewust van te zijn, ook binnen de hele organisatie. Voor ons geldt dat de puzzelstukjes nu echt één complete puzzel moet worden en dat we er naar gaan handelen. Het spreekt voor zich dat onze Friends hierin de hoofdrol spelen, maar ook creatieve en relevante communicatie en gebruik van data spelen een belangrijke rol.

Eerste fase laat vooral zien dat de bewustwording van het belang van onze Friends groeit, dat het in campagnes onderdeel van gesprekken is, dat het leuk is! Veel inzichten in resultaten kan ik nog niet geven, maar wij geloven er in. In vrienden voor het leven.

Matthijs Reus

Deze 4 tips maken je tekst donateurgericht

Deze 4 tips maken je tekst donateurgericht

De persvoorlichter als loyaliteitsmarketeer

De persvoorlichter als loyaliteitsmarketeer