All aboard?

All aboard?

Is dit iets voor jouw donateurs?” Dat hoor ik nog weinig. En dat is fijn! Heb je dan geen behoefte aan input, zou je denken? Jawel, graag zelfs! En gelukkig dragen collega’s nog altijd ideeën aan. Maar jouw donateurs is verdwenen. Het woordje jouw suggereert namelijk een winkeltje, waar slechts een gedeelte van de organisatie iets mee van doen heeft. Maar hoe je het ook wendt of keert: zonder donateurs, geen mooie projecten en initiatieven. En andersom natuurlijk.

Het is dan ook belangrijk dat we donateursgericht denken en de donateur centraal stellen. Met z’n allen. Want de motor draait het best als iedereen aan boord is. Hoe zorgen we er voor dat iedereen deelgenoot wordt van onze fondsenwervende activiteiten en het ook gaat omarmen?

Om te beginnen moeten we het volgens mij vooral niet te moeilijk maken. Kleine dingen kunnen ook al een verschil maken. Zo ontvingen wij laatst dit mooie bericht:

Afgelopen zaterdag ben ik donateur geworden van jullie stichting. Met veel genoegen en overtuiging, na een mooi en goed gebracht verhaal van Sara en Joep (zo heetten ze volgens mij) bij mij aan de deur. Ze hadden een betrokken verhaal dat mij overtuigde, en waren zowel beleefd als bevlogen. Echt mijn complimenten voor hoe zij hun werk doen. Kunnen jullie dit overbrengen?

Hoe leuk is het om zo’n bericht daarnaast ook met de hele organisatie te delen? Belangrijk ook. Want zonder dit te delen, horen de collega’s het niet. Het verhaal van Sara en Joep is ons verhaal, waar wij allemaal keihard voor werken. De reacties hierop zijn dan ook voor ons allemaal bestemd. En wie houdt er nou niet van om dit soort fijne reacties te krijgen?

Soms ligt een zekere vanzelfsprekendheid op de loer, waardoor het misschien een beetje overdreven voelt om de resultaten van “de jaarlijkse heractiveringscampagne” breed uit te dragen. Of de respons op de voorjaarsmailing. Tegelijkertijd zijn dit momenten waarop heel veel mensen hun steun betuigen voor waar we ons voor inzetten. En dat is toch mooi nieuws om te delen!

Ook het organiseren van interactiemomenten is wat mij betreft een aanrader. Een bedankavond bijvoorbeeld. Een avond met collega’s donateurs bellen om te bedanken voor de steun. Of een inspiratiesessie met wervers op kantoor. Daar gaat iets meer tijd in zitten, maar het brengt enorm veel positiviteit met zich mee.

En die positiviteit, daar gaat de motor alleen maar beter van draaien. Hoe meer we het met z’n allen doen, hoe beter. We mogen ook gewoon trots zijn op wat we doen. Niet te bescheiden. Er zijn zo veel mooie dingen te zien in fondsenwervingsland en dat mogen we best laten zien!

Impact belangrijk? Emotie belangrijker!

Impact belangrijk? Emotie belangrijker!

De omgekeerde donor journey

De omgekeerde donor journey