Adviesstuk Werkgroep Bedrijven; van vraag naar aanbod

Adviesstuk Werkgroep Bedrijven; van vraag naar aanbod

Bedrijven en goede doelen hebben veel gemeen. Meer dan velen wellicht zullen denken. Want profit of non profit organisatie, in beiden werken ondernemers. Professionals met een unieke vaardigheid, een visie, een doel voor ogen. Mensen die impact willen realiseren. Voor een betere wereld of een groter marktaandeel. Instanties die werken vanuit overtuiging en drijfveren. Met vakmanschap, passie én gevoel. Elk met een unieke identiteit en die resoneert bij gezelschappen van gelijkgestemden.

Maar waarom acteren goede doelen en het bedrijfsleven dan nog steeds vaak in twee gescheiden werelden? En hoe kan het dat er nog altijd zo weinig kennis is over de ander om tot elkaar te komen?

Iedere ondernemer weet; er is altijd een win-win situatie mogelijk. En als de wil om het raakvlak tussen twee werelden te onderzoeken er is, dan hoeft er slechts werk gemaakt te worden van een doordacht vervolg.

Goede doelen organisaties kunnen een belangrijke partner vormen voor het bedrijfsleven, maar dan moeten zij zich daar wel naar kunnen en willen gedragen. De tijd van simpelweg de hand ophouden is voorbij. De toekomst van fondsenwerving binnen de zakelijke markt vraagt om een klantgerichte houding, realisme én een gezonde dosis ondernemerschap. Een mind switch van vraag naar aanbod. Dat begint met een goede analyse van wat je eigen organisatie te bieden heeft en verdieping in de activiteiten en doelstelling van mogelijke partners. Want wil je de impact van je organisatie vergroten, dan ga je op zoek naar een gezelschap van gelijkgestemden.

Daar waar de ‘particuliere markt’ binnen goede doelen organisaties vaak wordt opgedeeld in kanalen of segmenten met ieder een eigen aanpak, is dit bij het samenwerkingsvormen met bedrijven vaak niet het geval. Wat kansrijk is en binnen welk segment van de zakelijke markt, is afhankelijk van vele factoren.

Binnen De Toekomst van Fondsenwerving is onze werkgroep bezig geweest met een advies over de vraag hoe goede doelen en bedrijfsleven meer, beter en effectiever kunnen samenwerken. Dit advies biedt aan de hand van vijf vragen en een kwadrant houvast bij het vormen van een beeld over de eigen organisatie en kansrijke samenwerkingsvormen. Hierbij staat een zekere gelijkwaardigheid tussen organisaties en wederkerigheid centraal. Van fondsenwerven naar partnerwerven, van vraag naar aanbod.

Hopelijk kan een ieder zijn/haar voordeel ermee doen.

Geef voor fondsenwerving innovatie en inspiratie

Geef voor fondsenwerving innovatie en inspiratie

De effecten van de crisis: glas halfvol, halfleeg of gebroken?

De effecten van de crisis: glas halfvol, halfleeg of gebroken?