Maag Lever Darm Stichting - erkennen in plaats van bedanken

Maag Lever Darm Stichting - erkennen in plaats van bedanken

Twee weken gelden had ik het op deze plek over ‘De kunst van het niet bedanken’. De kern is dat je natuurlijk wel bedankt. Maar je bedankt met als doel erkenning. Erkenning van de toegevoegde waarde van de (bijdrage van de) donateur. Dat je vooral teruggeeft wat de donateur bereikt heeft.

En een mooi voorbeeld hiervan vond ik in een gesprek met Marloes Koorman en Mirjam van Drenth van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). En gelukkig wilden zij dit voorbeeld graag delen op De Toekomst van Fondsenwerving.

MLDS.png

De achtergrond:
“Wij bij de Maag Lever Darm Stichting zijn een weg ingeslagen waarbij wij relatiegericht(er) willen fondsenwerven. Dit betekent dat de donateur niet als portemonnee gezien wordt maar waarmee we een relatie willen opbouwen (en dat vanuit deze relatie een transactie of meerdere ontstaat). Dit is een beweging die in gang is gezet en waar we een aantal jaar de tijd voor moeten nemen om echt een omslag te kunnen maken”

De vraag:
“….maar welke acties kan je NU doen om daadwerkelijk donateur gericht te fondsenwerven of laat ik het zo zeggen: welke acties kan je nu doen om te léren hoe je donateur gericht kan fondsenwerven? Daarnaast wilden wij de data die wij hebben inzetten om ook te laten zien dat wij de donateur zien en erkennen. ”

Het antwoord:
“Eén van de eerste acties die wij gedaan hebben is een e-mail naar huidige donateurs gestuurd met daarin het persoonlijke verhaal van de donateur. Onderdelen van dit verhaal waren:
-    wanneer ben je donateur geworden
-    hoeveel mensen in dat jaar met jou (het wij-gevoel)
-    welke geweldige impact het gemiddelde donatiebedrag heeft gehad op het werk dat wij  doen: onderzoek financieren om buikziekten te voorkomen, genezen en de kwaliteit van buik patiënten te verbeteren.
-    Een reis door de doorbraken en mijlpalen die mede dankzij de donateur hebben plaatsgevonden

Heel bewust hebben wij ervoor gekozen om geen geefvraag te stellen in deze e-mail.”

De doelen:
“Met deze actie wilden wij het volgende bereiken:
-    Loyaliteit vergroten
-    Laten zien hoe dankbaar wij de donateur zijn
-    Leren hoe een dergelijke e-mail werd ontvangen door onze achterban (middel close alert uitgevraagd)
-    Ontdekken of deze e-mail een positieve invloed heeft op het latere geefgedrag, bijvoorbeeld of de gemiddelde groep bij deze groep hoger was bij de volgende direct mail.”

De resultaten:
Die vind je onderaan het onderstaande voorbeeld van een van de e-mail nieuwsbrieven:
 

mlds1.png
mlds2.png
mlds3.png
mlds4.png
mlds5.png

En dan zoals beloofd de resultaten:
"-    De close alert is verrassend vaak aangeklikt: 96% beoordeelt de mailing positief. Daarnaast hebben veel mensen een opmerking achtergelaten van: ‘leuke mail’ tot ‘Het is in één woord geweldig zeker ook de manier waarop u de donateurs benadert. Zelden of nooit gezien’. Het aantal binnengekomen klachten is minimaal geweest.
-    Enkele donateurs hebben hun donatie verhoogd naar aanleiding van deze mail en ons dat laten weten.
-    We zien dat deze mail veel beter is geopend dan onze reguliere nieuwsbrief.
-    We zien dat het gemiddelde giftbedrag op de opvolgende direct mail onder de ontvangers van het persoonlijke verhaal iets hoger is. Maar de aantallen zijn niet groot genoeg om hier harde conclusies aan te hangen.

Wij zijn tevreden met de resultaten, met name zijn wij blij dat de aanname die wij gedaan hebben (een persoonlijke mail zonder geefvraag en waar dus de erkenning en waardering vooraan staat) nu omgezet is in feit. Daarom gaan wij deze pilot uitrollen en ook inzetten voor andere doelgroepen, denk aan collectanten en mensen die voor ons in actie zijn gekomen."

 

Heb je ook een mooi voorbeeld dat je wilt delen? Laat het me weten!

Hans Broodman

Putting donors first. A revolutionary approach to fundraising!

Putting donors first. A revolutionary approach to fundraising!

Is jouw organisatie donateur-gericht? Een checklist!

Is jouw organisatie donateur-gericht? Een checklist!