Hoe vaak kun je om een grote gift vragen?

Hoe vaak kun je om een grote gift vragen?

Hoe vaak kun je om een grote gift vragen?

Waarschijnlijk vaker dan je denkt.

Als fondsenwervers in gesprek zijn over hoe vaak ze een donateur om een gift kunnen vragen gaat het vaak over 3, 4 of 6 of soms wel 7 keer per jaar. Terwijl om een grotere gift vaak niet meer dan 1 keer per jaar gevraagd wordt. Want iemand die al een grote gift gedaan heeft, die moet je niet lastigvallen toch? Klopt dat eigenlijk wel? Het lijkt logisch maar dat is het niet. Niet altijd tenminste.

Vanuit de vele middle en major donor programma’s die ik in de praktijk tegenkom, blijkt dat heel veel grotere giften komen van mensen die al eerder dat jaar een grotere gift hebben gedaan. Waarom? Omdat ze nu eenmaal veel geld hebben? Misschien. Maar uit gesprekken met die gevers blijkt vooral dat ze dat doen omdat ze heel erg betrokken zijn. En echt willen dat een project slaagt of dat een doel bereikt wordt. Deze donateurs val je niet lastig door vaker te vragen, ze worden juist blij van vaker een grotere bijdrage geven. Omdat je hen daarmee de mogelijkheid biedt om te zorgen dat hun doel sneller bereikt wordt.

Door deze grotere gevers de mogelijkheid te bieden om vaker dan 1 keer per jaar een grote bijdrage te doen, stel je dus het belang van de donateur centraal.

Positief voor je organisatie en positief voor de donateur.

De moeite waard om uit te proberen lijkt me.

Hans Broodman

P.S. Inspiratie voor dit blog kwam van het blog van Jeff Schreifels over dit onderwerp en de reactie van Jeff Brooks hierop.

Nederlandse donateurs laagste vertrouwen in goede doelen

Nederlandse donateurs laagste vertrouwen in goede doelen

Hoe word je een betere fondsenwerver?

Hoe word je een betere fondsenwerver?