Het einde van fondsenwerving

Het einde van fondsenwerving

Wij zijn helemaal verkeerd begonnen (sorry Hans en Reinier). Wij zijn begonnen onder de vlag van De Toekomst van Fondsenwerving. En vervolgens hebben wij het over de donor experience, de donor journey, het vooropstellen van de relatie. Dat geld niet het doel is, maar het gevolg van die relatie. Dat het eerst om de lifetime gaat en dan pas om de value. Dat we de donor als uitgangspunt nemen voor een integrale benadering.

We promoveren onszelf van incassanten tot relatiebouwers, van donateur-wervers tot vrienden-vinders, van geldjagers tot ontwikkelaars.

DAN ZIJN WIJ GEEN FONDSENWERVERS MEER!

Wij hebben nog maar één ultieme uitdaging: wat is de nieuwe naam van ons vak? Want zolang wij ons fondsenwervers noemen zetten wij onszelf, ons management en bestuur en de rest van de goede doelen wereld op het verkeerde been. Wij scheppen zélf alleen verwachtingen in €€€€€. Niet in Vrienden. Een goede naam is het einde van fondsenwerving! Wie biedt?

Om zelf maar vast een bod te doen: ons werkveld is filantropie, de kunst van het goed doen. Wij hebben te maken met filantropen: de mensen die goed doen. Dan heb je ook filantropologen. Mensen die studeren op de kunst van het goed doen. En dan heb je ons soort volk: Filantropisten, mensen die de filantropie bevorderen. Bevorderen door mensen te helpen iets goeds uit zichzelf te halen en daarmee iets goeds voor een ander te doen.

Maar iets praktischer misschien: wij worden meer dienstverleners voor onze donateurs, vrijwilligers, major donors, erflaters enz. Dat pleit ervoor om in onze naam “service” op te nemen. Het begrip management zit er hier naast. Waar je veel te maken hebt met donateurs, vrijwilligers en collectanten kun je spreken van supporter services. Waar je meer te maken hebt met major donors en erflaters kun je spreken van filantropie services. Met zo’n naam heb je de goede toekomst voor ogen.

Een tipje van de sluier: het jaarlijkse DTVF onderzoek

Een tipje van de sluier: het jaarlijkse DTVF onderzoek

Bedanken is balanceren

Bedanken is balanceren