Fondsenwerving in de bestuurskamer: vloek of zegen?

Fondsenwerving in de bestuurskamer: vloek of zegen?

Hoe vaak wordt er gesproken over fondsenwerving in de vergaderingen van bestuur of raad van toezicht? En hoe vaak gaat het dan over de strategie en niet alleen over het toekennen van het jaarlijkse budget voor fondsenwerving? En hoeveel leden van bestuur/raad van toezicht spelen zelf een actieve rol op het gebied van fondsenwerving?

Veel fondsenwervers zijn kritisch op de rol van bestuur en/of raad van toezicht. Fondsenwerving krijgt daar weinig aandacht geven ze aan. En als de fondsenwervers het onderwerp op de agenda krijgen horen we dat ze regelmatig suggesties krijgen die, politiek omschreven, niet helemaal aansluiten bij de praktijk en de mate van professionaliteit van de fondsenwervers.

Suggesties zoals ‘Weet je wat een goed idee zou zijn? We moeten de nieuwe Ice Bucket Challenge bedenken!’ Of ‘Ik was laatst op een galadiner, dat moeten wij ook doen’. En ook negatieve suggesties als ‘Mijn schoonmoeder vindt het heel vervelend als ze gebeld wordt, daar moeten we echt mee stoppen’. Dan is fondsenwerving wel een onderwerp maar niet op een manier die de organisatie vooruithelpt.

Natuurlijk gebeurt dit niet bij elke organisatie, maar het is wel opmerkelijk dat er nog steeds bestuursleden of leden van raad van toezicht in hun dagelijkse werk sturen op cijfers, klanten centraal stellen, focus hebben op de lange termijnstrategie, afgaan op deskundigheid van medewerkers of zich verdiepen in materie als er een beslissing genomen moet worden, om vervolgens in hun rol als vrijwilliger bij een non-profit organisatie zich heel anders te gedragen.

Verandering hierin moet natuurlijk niet alleen vanuit de bestuurskamer komen. Het zou een gezamenlijke inspanning moeten zijn van fondsenwervers, management, directie en bestuur/raad van toezicht.

Goed nieuws is het daarom dat de De Toekomst van Fondsenwerving werkgroep ‘Senior management, directies/bestuurders’ bijna klaar is met hun advies om dat daarna voor iedereen beschikbaar te maken. En elk advies is welkom natuurlijk. Heb je zelf ervaringen hiermee? Is het voor jou een vloek of een zegen? Laat het weten!

Hans Broodman

Retentie start bij acquisitie: vinden en vragen

Retentie start bij acquisitie: vinden en vragen

Meld je nu aan: presentatie jaarlijkse DTVF onderzoek!

Meld je nu aan: presentatie jaarlijkse DTVF onderzoek!