Wat hebben we geleerd op de Fundraising Summer School?

Wat hebben we geleerd op de Fundraising Summer School?

De leergierige fondsenwerver kan kiezen uit verschillende manieren om haar/zijn honger te stillen. Maar de leukste is toch altijd het fondsenwerving congres. In Nederland zijn we verwend met het IFC in onze achtertuin, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Afgelopen week pakten 9 Nederlanders hun koffer en vlogen naar Dublin. Voor de tweede keer op rij werd daar Ask Direct’s Fundraising Summer School georganiseerd. En De Toekomst van Fondsenwerving was erbij!

We hebben 4 Nederlandse deelnemers gevraagd wat ze het meest is bijgebleven en aan jullie willen doorgeven.

Nienke Teunissen, Manager Marketing Strategy & Projects bij War Child: "Het thema en daarmee de rode lijn van de Summer School was ‘Colouring outside the Borders’. Een ontzettend inspirerend thema. Bij alle aspecten van fondsenwerving kan je jezelf de vraag stellen: welke manieren zijn er om het anders te doen? Een paar voorbeelden uit sessies. Spreken we over wat wij als organisatie doen of over wat ‘jij’ als donateur kan doen? Uitten we in onze boodschappen onze ‘needs’ of onze impact? Richten we ons op het geld van een major donor of op zijn dromen? Is Facebook een mededelingenbord of een fondsenwervingstool? Door met passie en gedrevenheid ons voortdurend af te vragen hoe we onze beschikbare capaciteit, middelen en kansen nog beter kunnen inzetten, kunnen we onze dromen en ambities ook eerder realiseren. Iets waar iedere donateur enthousiast van zal worden. ..."

Bas Klaassen, Hoofd Fondsenwerving van SOS-Kinderdorpen: "Het woord dat ik mee terug nam van de Ask Direct Fundraising Summer School is tegelijkertijd een vraag die we als kind al stelden en waarmee we onze ouders tot waanzin konden drijven: WAAROM? Een vraag die tussen fondsenwervende targets, communicatiedoelstellingen en personele vraagstukken wel eens  verloren dreigt te gaan: waarom doen we als ideële organisatie, maar ook als fondsenwervers, wat we doen? En waarom zou de donateur juist daar in moeten geloven en vertrouwen en sterker nog, daar aan bij willen dragen? Deelnemers en sprekers stelden elkaar tijdens de colleges scherpe en soms ongemakkelijke vragen die nodig zijn om de relatie tussen donateur en fondsenwerver opnieuw vorm te geven."

Imke Vunderink, Fondsenwerver Particulieren bij Amnesty International: "We hebben als fondsenwervers allemaal wel gehoord over donateursgerichte fondsenwerving en de donateur centraal stellen. Teruggeven, niet overvragen, bedanken, je resultaten laten zien. Je donateur 'superhero' maken of haar/zijn 'hart veroveren'. Het kwam allemaal terug op de Summer School, maar het belangrijkste dat ik meeneem van dit inspirerende congres is dat het gaat om het geheel: je héle fondsenwerving moet donateursgericht zijn. Want we hebben allemaal wel een bedankmoment of jaarlijkse enquête onder donateurs om te vragen wat ze willen. En natuurlijk communiceren we weleens over onze resultaten. Maar dat is niet hetzelfde als de donateur altijd centraal stellen. Het congres heeft me inspiratie en motivatie gegeven om met frisse energie verder te werken aan fondsenwerving in álle vormen, kanalen en campagnes tot een superervaring voor onze donateurs maken."

Pie van der Wind, Fondsenwerver bij ARTIS: "Mijn belangrijkste takeaway was dat we het doel van de organisatie scherp moeten definiëren en in het achterhoofd moeten houden bij alles wat we doen. En dat we beter moeten worden in bedanken en terugrapporteren wat we dankzij de donaties hebben bereikt. Maar ook realiseerde ik mij tijdens het congres dat er een verschil is tussen location-driven goede doelen zoals ARTIS en andere musea en goede doelen. Er zijn dus meerdere manieren om donateurs goed te bedanken en die hebben niet allemaal met (e)-mailings te maken." 

En wat neemt De Toekomst van Fondsenwerving mee terug?

De eerste presentatie van het congres heeft op Reinier grote indruk gemaakt. Daar werd het volgende gezegd:

“People’s perception is their reality.”
— Kay Sprinkel Grace

Sluit perfect aan bij de visie die we hier bij De Toekomst van Fondsenwerving proberen te verspreiden. Wij luisteren te weinig naar donateurs en zenden te veel. Als we actief in gesprek gaan, donateurs aan het woord laten en beter luisteren, dan zouden we inzien dat donateurs de ervaringen die wij ze geven vaak anders, soms veel negatiever, ervaren dan dat ze zijn bedoeld. Laten we die perceptie meten en verbeteren.

Hans vond de sessie van Jeff Brooks erg goed en heel praktisch. Jeff Brooks wordt wereldwijd gezien als een van de beste wervende schrijvers. Hij leerde de aanwezigen dat een wervende tekst aan de donateur zowel het probleem als de oplossing duidelijk moeten maken en de donateur moet bewegen om onderdeel uit te maken van de oplossing. Maar vooral dat de tekst over de donateur moet gaan en niet over de organisatie. Aan de hand van praktische voorbeelden laat hij zien dat weinig fondsenwervende teksten aan al die eisen voldoen. Maar binnen 10 minuten leerde hij de aanwezigen ook hoe je die teksten met hele kleine aanpassingen heel veel wervender kunt maken ....

-----

De #ADFSS17 was een kleinschalig congres, wat een intiem gevoel uitstraalde. Door het geweldige netwerk van de organisatie was de line-up van sprekers uitmuntend. Grote namen uit voornamelijk Noord-Amerika (Jeff Brooks, Kay Sprinkel Grace, John Lepp, Tom Ahern en Simone Joyaux) en Engeland/Schotland (Alan Clayton, Mark Phillips, Derek Humphries en Ken Burnett) waren goed voor uitstekende sessies, maar ook de andere sprekers waren van zeer hoog niveau. Hierdoor gingen 180 toehoorders na 2 dagen geïnspireerd en boordevol nieuwe inzichten weer huiswaarts.

Zien we jou ook in Dublin volgend jaar? 

Vraag: kan je bedanken combineren met een geldvraag?

Vraag: kan je bedanken combineren met een geldvraag?

Geweldige terugkoppeling van Stichting SINA

Geweldige terugkoppeling van Stichting SINA