Alles begrepen? Nu aan de slag!

Alles begrepen? Nu aan de slag!

Vorige week heeft Ken Burnett in de Openbare Bibliotheek Amsterdam 180 fondsenwervers geïnspireerd om de donateur echt in het hart van onze fondsenwerving te zetten. Het was een geweldige dag die wat ons betreft het startschot betekent voor onze sector om dit thema eindelijk echt serieus te gaan nemen. 

Op deze donderdag 5 oktober waren er meer dan 80 fondsenwervende organisaties aanwezig, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ongeveer 850 miljoen inkomsten en 17 miljoen donateur-relaties. Hans zei daarop het volgende:

And this is exactly the reason why we’re so happy you’ve come today in such large numbers. The goal of “De Toekomst van Fondsenwerving” is to change the culture in our fundraising sector, so donors are always at the centre of our thinking. Where transactions are a consequence of relationships and not the other way around.

That is not something you can do alone. We need to do that together.
— Hans Broodman, opening speech, 5 oktober 2017

Veel deelnemers aan het evenement van vorige week hebben ons na afloop bedankt. Geen dank! Wij willen juist jullie bedanken. Bedankt aan iedereen die aanwezig was! Bedankt aan de meer dan 500 mensen die zich inmiddels hebben aangesloten bij deze beweging! Bedankt aan alle mensen en sponsoren (Mindwize, Emolife, Christal en Kalff) die dit evenement mogelijk hebben gemaakt! Uiteraard bedankt aan Ken Burnett voor zijn inspiratie. Speciale dank aan Zenka Reijn die als dagvoorzitter het evenement perfect regisseerde. En heel veel dank aan iedereen die zich achteraf heeft aangemeld om zich actief in te zetten voor deze beweging en de verspreiding van deze boodschap. 

Overall is de dag heel goed gewaardeerd blijkt uit de evaluatie (zie verderop), maar er waren ook enkele kritische geluiden: Open deuren, oude boodschap in een nieuw jasje, ontzettend logisch allemaal.

Wij nemen dit soort geluiden heel serieus. Maar het gaat niet om het feit of de boodschap oud is. Het gaat erom wat we als sector met de boodschap doen. Nog maar heel weinig fondsenwervers zijn hier praktisch mee aan de slag gegaan in de afgelopen 25 jaar. Zolang wij als fondsenwervers de donateurs niet geven wat ze verdienen, blijven wij in herhaling vallen. We zullen nieuwe manieren moeten vinden om de boodschap te laten landen, zodat mensen overgaan tot implementatie van donateur gerichte fondsenwerving.

De vanzelfsprekendheid van het advies ontslaat niemand van zijn (in onze ogen) morele verplichting om fondsenwerving te doen zoals het hoort. Bovendien zijn wij er van overtuigd dat het op de lange termijn meer inkomsten oplevert voor de doelen waar we voor vechten. Reinier noemde er een aantal:

To stop catastrophic climate change, to preserve the last rain forests, to stop animal cruelty, to find better treatment and cures for so many horrible deceases, to feed malnourished children, to shelter, feed and give a home to the homeless, refugees or orphaned children, to create an inclusive society for disabled children, to lower new HIV infections to zero in 2030, to give medical aid to those struck by natural or man-made disasters, and to end extreme poverty…
— Reinier Spruit, opening speech, 5 oktober 2017

Wij willen jullie graag wijzen op een mooie samenvatting van het event geschreven door Marjan Smeitink die is verschenen op De Dikke Blauwe. Zo mooi kunnen wij het niet opschrijven dus dat gaan we ook niet proberen.

Volgende week komen we bij je terug met een terugblik op de ontbijtsessie van 6 oktober waar Ken Burnett meer dan 20 algemeen directeuren heeft meegenomen in deze visie.

Voorlopige evaluatie

Wij zijn heel blij met de waardering zoals die blijkt uit de tussenstand van de evaluatie. Overall krijgt het evenement het rapportcijfer 7,8. Nog blijer worden we van de mate waarin fondsenwervers geïnspireerd zijn geraakt om aan de slag te gaan met donateur gerichte fondsenwerving: de zaal gaf een 8,1.

Hoe nu verder?

Wij zullen met volle overtuiging doorgaan om donateur gerichte fondsenwerving op de agenda te zetten. 

En je kunt je, zoals al 30+ fondsenwervers gedaan hebben, nog steeds aanmelden om met ons mee te denken hoe we de beweging van De Toekomst van Fondsenwerving nog groter en actiever kunnen maken. Laat het ons weten!

Binnenkort komen we bij jullie terug met nieuwe plannen en ideeën, en jullie input blijft van harte welkom!

Reinier Spruit & Hans Broodman

P.S. Hieronder volgt nog een sfeerimpressie van het evenement van 5 oktober.

(foto's Hasnae El-Fahmi - Beuker en Reinier Spruit)

Let’s hear it for the Dutch!

Let’s hear it for the Dutch!

Bedankt! Bedankt! Bedankt!

Bedankt! Bedankt! Bedankt!