Hulp gevraagd: Hoeveel mail kan een donateur aan?

Hulp gevraagd: Hoeveel mail kan een donateur aan?

Onlangs kregen we de volgende  vraag van een fondsenwerver: "Hoeveel mail kan een donateur aan? Bij onze organisatie krijgen sommige donateurs meer dan 20 (!) giftverzoeken per jaar. Dat kan toch niet goed zijn? Dat moet toch voor sommige donateurs wat te veel van het goede zijn?"

Intern bij deze organisatie is het antwoord op de vraag of dat niet teveel giftverzoeken zijn: "Als we minder giftverzoeken versturen komt er ook simpelweg minder geld binnen." Deze fondsenwerver is nu eigenlijk op zoek naar argumenten om hun fondsenwerving meer donateur gericht te maken.

Mijn eerste reactie is '20 giftverzoeken per jaar? Veel te veel!' Maar gelijk realiseer ik me dat ik dat niet baseer op feiten.

Analyseren van gegevens en testen kunnen helpen. Analyseren van andere zaken dan korte termijn inkomsten. Wat doet het met de relatie? Gaat het grote aantal giftverzoeken irriteren? Welke effect heeft het op de retentie? Verlaagt het in feite niet de lifetime value van je donateurs? Het helpt hierbij om niet alleen rendementsberekeningen te maken vanuit de activiteit maar ook vanuit de donateur.

Testen van andere communicatie kan ook relevante informatie opleveren. Wellicht werkt het positief op de lifetime value als je niet elke keer een gift vraagt maar ook een keer alleen bedankt en aangeeft wat de donateur met zijn of haar bijdrage bereikt heeft. Een goede test kan hier het antwoord geven.

En naast het analyseren en testen van gedrag kun je het natuurlijk ook gewoon vragen. Wat vinden de donateurs van de 20 giftverzoeken per jaar? En wat doet dat in hun ogen met de relatie die ze hebben met de organisatie?

Analyseren, testen en gewoon vragen dus. Maar wellicht zijn er succesvolle voorbeelden van organisaties die al geanalyseerd, getest of gevraagd hebben.

Daarom hierbij de oproep: Heb je tips, suggesties, succesvolle voorbeelden waarmee je je collega-fondsenwerver kunt helpen? Laat het weten en laat je tips achter in het commentaarveld onder dit blog.

2017 was een heel goed jaar, maar 2018 wordt nog beter!

2017 was een heel goed jaar, maar 2018 wordt nog beter!

Hoor de wind waait door de bomen...

Hoor de wind waait door de bomen...