De intentie-gedrag kloof en andere natuurlijke obstakels

De intentie-gedrag kloof en andere natuurlijke obstakels

Je kent dat wel. De stellige intentie om iets te gaan doen. En de constatering achteraf dat het toch niet helemaal gelukt is. En als je dat al niet zelf hebt meegemaakt, heb je dat vast weleens gezien bij anderen…………

Pratend met andere fondsenwervers over de uitkomsten van de Commission on the Donor Experience (CDE) komt dit onderwerp ook regelmatig naar voren. Eigenlijk ontbreekt het niet aan kennis. Alle informatie is beschikbaar. Zeker nu de uitkomsten van de CDE online staan. En we weten dat het anders moet. En we hebben ook echt de intentie om het anders te gaan doen. Maar toch is het, in ieder geval de afgelopen tijd, niet altijd gelukt om het anders te doen.

Hoe komt dat en wat kun je eraan doen? Drie punten om mee aan de slag te gaan:

1. Hoe overbrug je de intentie-gedrag kloof?

Hier is heel veel (wetenschappelijke) literatuur over verschenen. In het kort: het helpt om je voornemen expliciet te richten op de situatie waarin je je gedrag wilt uitvoeren. Een ‘implementatie-intentie’ formuleren wordt dat genoemd. Dus niet ‘ik ga zeker aan de slag met de uitkomsten van de CDE’. Maar bijvoorbeeld: ‘Op 12 september gaan we met het team Fondsenwerving inplannen welke acties we naar aanleiding van de uitkomsten van de CDE gaan uitvoeren.’

2. Hoe laat je je niet afleiden door verleidelijke kansen die op je pad komen?

Heb je je net iets voorgenomen, komen er allemaal mooie andere kansen op je pad. Dat blijkt voor veel fondsenwervers best lastig, want een mogelijkheid onbenut laten die een kans biedt op meer inkomsten, is niet makkelijk. In het artikel ‘When is an opportunity NOT an opportunity?’ wordt het antwoord hierop simpel verwoord: ‘When it takes you away from your plan.’ Handig criterium voor omgaan met kansen die op je afkomen.

3. Inspiratie: leer van het succes van andere fondsenwervers en deel je succes met andere fondsenwervers

Op de Toekomst van Fondsenwerving hebben we inmiddels een aantal mooie Nederlandse voorbeelden met jullie gedeeld. We zouden het ook leuk vinden als jullie laten weten hoe het je gelukt is om verandering tot stand te brengen. Hoe het je gelukt is om aan de slag te gaan met de uitkomsten van de CDE bijvoorbeeld. Wij gaan in ieder geval door met voorbeelden verzamelen en delen. En we hopen natuurlijk dat de sessie met Ken Burnett op 5 oktober een grote aanjager voor verandering gaat zijn!

Geweldige terugkoppeling van Stichting SINA

Geweldige terugkoppeling van Stichting SINA

Het jubileum bedankje van Artsen zonder Grenzen

Het jubileum bedankje van Artsen zonder Grenzen