De Donateurdagen van Stichting AAP

De Donateurdagen van Stichting AAP

Dit keer hebben we een prachtig voorbeeld van donateur-gerichte fondsenwerving van Stichting AAP. Al sinds jaar en dag organiseert Stichting AAP ‘Donateurdagen’. Een geweldige manier om donateurs bij hun werk te betrekken en in het zonnetje te zetten.

“Trouwe donateurs worden tijdens de Donateurdagen sinds kort bedankt voor hun steun middels een speldje. Zij ontvangen een zilveren apenstaartje voor 10 jaar steun of een gouden speldje voor 20 jaar trouwe steun aan ons werk.”

Marjolein van de Paverd, Hoofd Fondsenwerving, is zo aardig geweest haar ervaring met De Toekomst van Fondsenwerving te delen.

"De Donateurdagen worden sinds 1996 bijna elk jaar georganiseerd. Ze zijn al heel lang onderdeel van ons fondsenwerving programma en zijn een belangrijk onderdeel van ons loyaliteitsprogramma.

We hebben diverse kernwaarden en randvoorwaarden voor ons fondsenwerving programma waaronder ‘transparantie’ en ‘toegankelijkheid’. Daarnaast zijn we onze donateurs dankbaar voor hun hulp, groot en klein, en we waken ervoor de donateur te overvragen. Tenzij er echt iets heel urgents is natuurlijk zoals de plotselinge rescue van chimpansee Marria onlangs.  

We zijn ons er goed van bewust dat de kosten voor de baten uit gaan. We bepalen onze investeringen op basis van een verwachte Lifetime Value (LTV) van onze donateurs. De Donateurdagen dragen bij aan de duur en kwaliteit van de relatie.

Directeur David van Gennep in actie.

Directeur David van Gennep in actie.

We ontvangen jaarlijks ongeveer 5.000 donateurs. We nodigen een mix uit van donateurs die kort bij ons zijn en lang. Van een eerste donatie tot donateurs die ons al 20 jaar of langer steunen.

De dagen zijn opgebouwd uit blokken van ongeveer 1,5 uur. Na een warm welkom van onze vrijwilligers worden ze geregistreerd. Dat laatste is belangrijk, want we willen graag weten wie is geweest, zodat we achteraf ook kunnen meten wat het effect is.  Daarna krijgen de donateurs een presentatie van David van Gennep, onze directeur, over het werk van AAP in het afgelopen jaar. Zijn presentatie is een combinatie van filmpjes en zijn AAP-ervaringen van het afgelopen jaar. Dan volgt er een rondleiding over het terrein door onze fantastische vrijwillige rondleiders. De tour gaat langs verschillende verblijven en er wordt stilgestaan bij het verhaal achter de dieren. Tot slot en dan is er nog tijd voor nazit en een bezoekje aan onze kraam waar we wat extra informatie uitdelen over het werk van AAP en merchandise te koop is.

Ook leuk om te vertellen: trouwe donateurs worden tijdens de Donateurdagen sinds kort bedankt voor hun steun middels een speldje. Zij ontvangen een zilveren apenstaartje voor 10 jaar steun of een gouden speldje voor 20 jaar trouwe steun aan ons werk. Uiteraard niet van echt goud of zilver want dat geld besteden we liever aan onze dieren.

Rondleiding door vrijwilligers

Rondleiding door vrijwilligers

De rol die de directie speelt tijdens de Donateurdagen draagt bij aan de betrokkenheid en transparantie omtrent ons werk. David onze voornaamste spokesman, directeur met voeten in de modder en ooit begonnen als vrijwilliger, een heel authentieke combinatie. Onze gehele directie is trouwens aanwezig en staat klaar voor vragen en gesprekken met de donateurs.

Het belangrijkste ingredient

Het belangrijkste ingredient

Absoluut het belangrijkste ingredient voor het slagen van de Donateurdagen zijn onze vrijwilligers en medewerkers die zich vol passie en enthousiasme inzetten om de donateurs een kijkje in de keuken te geven. We hebben zelfs een aantal vaste vrijwilligers die jaarlijks een paar dagen vrij nemen van hun eigen werk om hun 'taak' bij de Donateurdagen uit te kunnen voeren! Verder: een strakke organisatie, uitstekende voorbereidingen en heel veel liefde voor de donateurs!

  Inmiddels hebben we een event coördinator in ons team waardoor de organisatielast beperkt is tov enkele jaren geleden. Toch zet de hele organisatie zich nog steeds in: van Dierverzorging, Technische Dienst, Directie, alle teams komen in actie. Vrijwillig, bijvoorbeeld als rondleider, of vanuit hun functie. Voorheen lag de organisatie tijdelijk lam vanwege de grote aantallen genodigden en een andere opzet, inmiddels is het kleinschaliger en beter georganiseerd. Het online kunnen verwerken van de aanmeldingen scheelt ook enorm in de belasting.

  Uit onze enquêtes krijgen we gemiddeld een rapportcijfer 9 terug, dus veel enthousiasme ook vanuit de bezoekers. We verwachten hiermee de betrokkenheid te vergroten en uitstroom te verkleinen. Bijkomend effect is dat de bezoekers (donateur + introducé) ambassadeurs van AAP blijken te worden door in hun omgeving te vertellen over deze speciale dag. Een cijfermatig analyse van het effect van de Donateurdagen is momenteel in de maak.

  Onze Donateurdagen passen bij wat we als AAP willen uitdragen, zorgen voor enorm veel positieve energie in de eigen organisatie, maar bovendien heel veel positieve reacties van onze donateurs. Juist omdat ze aansluiten bij het DNA van AAP zijn ze zo succesvol. Als je in de gelegenheid bent om iets te organiseren wat in alle opzichten uitdraagt waar je organisatie en medewerkers en vrijwilligers voor staan dan zou ik dat zeker aanraden!"

  Ook een interessant, inspirerend or leerzaam praktijkvoorbeeld delen met de lezers van De Toekomst van Fondsenwerving? Neem contact met ons op! We verzamelen alle voorbeelden op onze best practice pagina.

  Dit is wat donateurs te zeggen hebben...

  Dit is wat donateurs te zeggen hebben...

  In reactie op artikel De Dikke Blauwe

  In reactie op artikel De Dikke Blauwe