3 voorbeelden van waarde creëren VOOR de donateur

3 voorbeelden van waarde creëren VOOR de donateur

De manier waarop wij met donateurs communiceren is vaak alleen maar in de vorm van een geldvraag. Altijd maar weer. En vragen we niet expliciet om geld, dan zijn de hints heel subtiel toch nog richting een of andere vorm van doneren. Er wordt veel te weinig teruggegeven aan de donateur. Er moet meer focus op de waarde VOOR de donateur, in plaats van waarde VAN de donateur.

Waarde VOOR de donateur is bijvoorbeeld een concreet en inspirerend verhaal waar het geld van de donateur aan is besteed. Welke impact heeft jouw organisatie? Bekijk onderstaande video van Sightsavers eens. Heerlijk!

Een prachtige video van Sightsavers als onderdeel van de Million Miracles campagne. 

Waarde VOOR de donateur gaat ook over bedanken van donateurs. Helaas worden donateurs nauwelijks, niet vaak, standaard, te laat of nooit bedankt. Uit onderzoek blijkt dat donateurs vaak starten met doneren op basis van de missie van het goede doel. Maar de erkenning en waardering die ze krijgen voor hun bijdrage speelt vervolgens een hele grote rol in dat ze bij je blijven.

Nog een mooi voorbeeld: het Amerikaanse charity: water maakte jaren geleden een bedankvideo voor haar donateurs naar aanleiding van haar 5e verjaardag. 

De beroemde bedankvideo van charity:water uit 2011.

Maar bedanken kan op meerdere manieren. De thank-a-thon hoor je steeds vaker voorbij komen. De kern is vaak een grootschalige bel-actie door de medewerkers van het goede doel. Ideaal om betrokkenheid bij je donateurs in het bijzonder en het fondsenwerving programma in het algemeen te genereren. Hieronder een video van Oxfam UK die kort laat zien welke reacties dit teweeg brengt, zowel bij donateurs als bij het personeel. 

Een korte impressie van de Thank-a-thon van Oxfam UK uit 2017

Fondsenwerving is veranderd ten opzichte van vroeger. Wie wil slagen moet serieuzer te werk gaan dan ooit te voren. Het is simpelweg niet meer mogelijk om grote aantallen donateurs die jaarlijks worden verloren te vervangen met nieuwe donateurs. De churn & burn strategie was eigenlijk nooit een goed idee, maar behoort nu echt tot het verleden. Wie dat niet begrijpt heeft een groot probleem.

Behoud van donateurs vereist een andere aanpak en daar hadden we eigenlijk gisteren mee moeten beginnen. Op welke manieren ben jij waarde aan het creëren VOOR jouw donateurs?

Loont shoppen bij commerciële organisaties?

Loont shoppen bij commerciële organisaties?

Genoeg om te delen. Slim om te delen!

Genoeg om te delen. Slim om te delen!