2017 was een heel goed jaar, maar 2018 wordt nog beter!

2017 was een heel goed jaar, maar 2018 wordt nog beter!

Het jaar is bijna afgelopen. Tijd voor een terugblik, reflectie en het uitspreken van plannen en wensen voor het nieuwe jaar!

Wij vonden 2017 een goed jaar. Niet zomaar goed, maar heel goed eigenlijk! Wij hadden ons tot doel gesteld om donateur gerichte fondsenwerving stevig op de Nederlandse fondsenwerving agenda te zetten. Wij vinden dat heel goed gelukt! En wel hierom:

 • Allereerst uiteraard het enorme enthousiasme waarmee De Toekomst van Fondsenwerving is ontvangen!
 • Maar ook het aantal aanmeldingen van fondsenwervers die zich sinds mei dit jaar hebben aangesloten bij deze beweging (642).
 • En het aantal fondsenwervers dat heeft aangegeven zich actief te willen inzetten om een meer donateur gerichte fondsenwerving cultuur in Nederland te realiseren (101).
 • Het aantal fondsenwervers aanwezig op 5 oktober bij Ken Burnett (180).
 • Natuurlijk het aantal unieke website bezoekers (7.626) en bezochte pagina's (23.282).
 • En het groeiende aantal volgers op Facebook (4.285) en Twitter (305).
 • Tot slot, de ontzettend grote hoeveelheid enthousiaste gesprekken die we hebben gevoerd en nog steeds voeren met de hele sector, van goede doel tot leverancier en branchevereniging, en van fondsenwerver tot directeur!

En omdat we in december zitten: hier nog de TOP 5  van de meest populaire blogs:

 1. Een blauwdruk voor blijvende verandering in fondsenwerving (incl. download)
 2. De toekomst is vandaag begonnen! Doe je mee?
 3. Mystery shopping bij 20 goede doelen: AU!
 4. Vraag: kan je bedanken combineren met een geldvraag?
 5. Dit is wat donateurs te zeggen hebben...

Inmiddels zijn we in een nieuwe fase beland. Het onderwerp staat op de kaart. Nu is het tijd voor actie en praktische invulling van onze visie. Zoals gezegd zijn we heel veel aan het praten en bellen met iedereen die zich actief wil inzetten voor De Toekomst van Fondsenwerving. Dat gaat heel goed. Inmiddels zijn er meer dan 35 enthousiaste vrijwilligers die een specifieke rol hebben opgepakt. (We zijn nog mensen aan bellen/mailen, dus als je nog niks hebt gehoord kan dat kloppen!)

De eerste werkgroepen zijn aan het opstarten om het advies van The Commission on the Donor Experience in de Nederlandse context te bekijken. Een aantal mensen heeft zich opgeworpen om die kar te gaan trekken op de volgende thema's:

 • Ferry Bol (UNICEF) - Supporter Journey's
 • Jeroen Beelen (Save the Children Nederland) - Donateurs communicatie via digitaal
 • Linda Hummel (AMREF Flying Doctors) - De rol van besturen en directie
 • Theo Hesen (Goed Nalaten) - Nalatenschappen
 • Marnix Lok (Stichting Vluchteling) - Donateurs communicatie via de telefoon
 • Elsbeth Takkenberg (SOS Kinderdorpen) - Major Donors

We zijn op dit moment nog op zoek naar 3 kartrekkers voor de werkgroepen "Welkom heten en bedanken", "Donateurs communicatie via face-to-face" en "Bedrijven". Laat het ons weten als je interesse hebt en wie weet ga jij in 2018 hiermee aan de slag!

En dan hebben we ook nog Fernando van der Brug (Greenpeace) die zich zal ontfermen over de evenementen en Marjolein van de Paverd (Stichting AAP) die de verantwoordelijkheid zal dragen over hoe we onze vrijwilligers in het zonnetje kunnen zetten. En morgen gaan we bespreken welke rol Jolan van den Broek (KNRM) op zich gaat nemen.

Geweldig! Een grote buiging voor hun enthousiasme en hun toekomstige bijdrage!

Maar ook alle andere vrijwilligers die zich gericht hebben aangemeld om in één van de bovenstaande werkgroepen of thema's deel te gaan nemen verdienen een grote pluim. Nu al bedankt voor jullie geweldige bijdrage! 

Barbara Hellendoorn (Greenpeace), Brecht Janssen (Longfonds), Claudia Geluk (UNHCR), Elly Lont (Wereld Natuur Fonds), Frank Swinkels (Christal), Gerbren Deves (Artsen zonder Grenzen), Gerda Polderman (KWF), Hanneke Propitius (ZZP), Ineke Lo Cascio (ZZP), Iris Stoute (Oxfam Novib), Jan Kees Hage (ZZP), Jerry Smit (Kalff), Johanna Jansma (UNICEF), Joyce Smeltink (ZZP), Hilje Wolfson (World Animal Protection), Marc Schoutens (Kentaa), Marijke Leliveld (Universiteit Groningen), Martijn Moens (Raising Results), Michell Hogendorp (Plan Nederland), Monique Montenarie (Aidsfonds), Nicolet Annema (Nierstichting), Patrick van Roest (ZZP), Peter van Leeuwen (Nierstichting), Rob Potgiesser (Reumafonds), Sandra Morsche (Stichting Het Zuid-Hollands Landschap), Tineke Hoogeboom (World Animal Protection), Yvonne van veen (SOS Kinderdorpen), Zenka Reijn (Oxfam Novib).

Over 10 jaar kijken we terug en zullen jullie trots zijn dat je hier een bijdrage aan hebt geleverd!

(Wil je je ook aansluiten voor een specifiek thema? Lees hier hoe je dat kan doen.)

Daarnaast hebben Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland aangegeven dat ze een actieve partner willen zijn in deze beweging. En de DDMA heeft ons ook uitgenodigd. Helemaal super! Want zo komt de boodschap bij nog meer fondsenwervers aan en veranderen we sneller hun kennis, houding, maar bovenal hun gedrag!

Allemaal goed nieuws dus. Maar uiteindelijk willen we een bepaalde verandering bewerkstelligen. Daarom denken we dat 2018 een nog beter jaar gaat worden dan 2017.

Dan gaan we praktisch aan de slag. De werkgroepen gaan als het goed is geweldige adviezen  afgeven. Door Nederlandse fondsenwerving experts, voor de gehele Nederlandse fondsenwerving markt! 

We zullen doorgaan met het delen van praktische voorbeelden van donateur gerichte fondsenwerving. Hopelijk komen meer fondsenwervers naar voren met briljante case studies die de rest van de markt weten te overtuigen om deze kant op te gaan.

Ook zullen we ons opstellen als vraagbaak voor al jullie vragen over donateur gerichte fondsenwerving. En geef ook vooral jouw eigen advies onder onze blogs als je denkt dat je kan bijdragen aan een beter antwoord. Dus kom maar door met die vragen en antwoorden!

We gaan ook door met het delen van inzichten en adviezen vanuit onze eigen ervaring en vanuit de rest van de (internationale) fondsenwerving markt die ons inzicht geven in hoe wij beter kunnen fondsenwerven. Zorg ervoor dat al je collega's onze blogs ook ontvangen en stuur ze deze link.

Alle praktische adviezen zullen we via onze website, social media, webinars en events aan de buitenwereld presenteren, zodat er voor iedereen op haar/zijn eigen manier kan proeven van wat komen gaat.

Al en met al denken we dat 2018 een prachtig jaar gaat worden. Maar we realiseren ons ook dat de impact afhankelijk is van de inzet van alle betrokken vrijwilligers. Vandaar nogmaals de vraag: wil jij ook meedoen? Laat het ons weten! Want samen bepalen we de toekomst van fondsenwerving.

Voor nu willen wij jou bedanken voor je betrokkenheid in 2017. En wensen we je een gezond en gelukkig 2018 toe. Halverwege januari zijn we weer terug! 

Bedankt!

Reinier & Hans

Een voorstel voor een nieuw fondsenwerving ratio

Een voorstel voor een nieuw fondsenwerving ratio

Hulp gevraagd: Hoeveel mail kan een donateur aan?

Hulp gevraagd: Hoeveel mail kan een donateur aan?