De beweging

Met de Toekomst van Fondsenwerving zijn we een beweging gestart om een donateur gerichte cultuur in de fondsenwerving te creëren. De beweging is uiteraard breder dan De Toekomst van Fondsenwerving, maar we proberen door middel van dit platform iedereen die wil meedoen zo goed mogelijk te faciliteren en coördineren. Wij geloven dat dit helpt om zo snel mogelijk ons doel te bereiken: een donateur gerichte fondsenwerving cultuur. Doe jij mee?

De uitgangspunten 

 • De inhoud van alles wat we publiceren of doen staat voorop. Content is king.

 • Omdat we fondsenwerving in NL echt willen veranderen, is deze beweging toegankelijk voor iedereen.

 • De focus ligt op het verspreiden van goede voorbeelden en praktisch advies om andere fondsenwervers te inspireren en de drempel te verlagen om hiermee aan de slag te gaan.

 • Deelname aan de beweging is gratis en is op basis van persoonlijke en vrijwillige deelname.

 • Actieve deelname aan De Toekomst van Fondsenwerving van zoveel mogelijk mensen in onze sector vinden we heel belangrijk, want de reis die we maken als beweging is een voorwaarde om te komen tot onze eindbestemming.

 • Commerciële invalshoeken onder de paraplu van DTVF zijn niet toegestaan.

De organisatie

 • Naast de initiatiefnemers bestaat het DTVF team uit fondsenwervers en/of freelancers die werkzaam zijn voor fondsenwervende non-profits.

 • Elk van deze teamleden zal (mede) verantwoordelijk worden voor een specifiek domein. De 7 domeinen die we op dit moment onderscheiden: coördinatie, content, advies, webinars, evenementen, social media en vrijwilligers.

 • Elk teamlid kan met aangesloten vrijwilligers aan de slag om zijn/haar domein vorm te geven.

De 3 rollen 

 • Lid: sluit je aan als lid van de beweging bij De Toekomst van Fondsenwerving! Gratis en zonder verplichtingen. Ontvang de laatste ontwikkelingen op het gebied van donateur gerichte fondsenwerving per email. Als je hierin gelooft: maak je dan sterk binnen jouw eigen organisatie om deze visie voortdurend onder de aandacht te brengen! Op dit moment hebben we meer dan 850 leden. Iedere zichzelf respecterende fondsenwerver, directeur, bestuurslid zou zich eigenlijk moeten aansluiten. Al is het alleen al om nieuwe ideeën op te doen.

 • Vrijwilliger: zet je actief in om deze visie te verdiepen en verder te verspreiden in de markt. Wel met enige tijdverplichtingen. We hebben momenteel 7 domeinen geïdentificeerd waar onze vrijwilligers mee aan de slag kunnen. Zie hieronder.

 • DTVF Team: ga samen met een groep van vrijwilligers aan de slag met een specifiek domein als verantwoordelijkheid. Met een afgebakende verantwoordelijkheid om verschillende projecten en initiatieven tot een goed einde te brengen. Deze rol zal meer tijd en betrokkenheid van je vragen.

De 7 domeinen 

 • Coördinatie en facilitering beweging en beheer van de centrale website om alle leden (850+ fondsenwervers) te voorzien van inspirerende content.

 • Content: binnen dit domein hou je je bezig met het verzamelen van relevante, inspirerende en leerzame content; het verzamelen van praktijkvoorbeelden, aandragen van vragen, interviewen van voorlopers, etc. Deze inhoud willen we met name op de website publiceren.

 • Advies: de adviezen voortgekomen uit The Commission on the Donor Experience willen we per project (28 stuks!) ontleden en beschikbaar maken voor de Nederlandse sector met expert advies van eigen bodem. Per project kan je met andere experts aan de slag!

 • Webinars: het ontwikkelen van een webinar reeks, op het platform van en in samenwerking met NLFL, die volledig in het teken staat van donateur gerichte fondsenwerving.

 • Evenementen: het bedenken en coördineren van verschillende events in het teken van DTVF. We hoeven als DTVF het event niet altijd zelf te organiseren, maar we willen graag nauw betrokken zijn bij het event als we het onder de paraplu van DTVF gaan promoten. De betrokkenheid is dus vooral gericht op inhoudelijk vlak.

 • Social media: het actief benaderen van de DTVF community op Twitter (300+ volgers), Facebook (4.200+) en LinkedIn (200+) en een strategie ontwikkelen die social media gebruikt als middel om de beweging te activeren, informeren en groeien.

 • Vrijwilligers: deze beweging zal zo succesvol zijn als de som van haar vrijwilligers. De rol en importantie van vrijwilligers is ons 200% duidelijk. Vandaar dit aparte domein dat zich in het bijzonder bezig gaat houden met de activatie en erkenning van alle DTVF vrijwilligers.

Tot slot

Het lijkt allemaal wat formeel, maar dat is niet de bedoeling. Wij zijn een enthousiaste en gepassioneerde club fondsenwervers die vinden dat fondsenwering beter kan en moet! En daarnaast wordt het ook nog eens reuze gezellig! Samen zijn wij deze beweging!

Wil jij je aansluiten? Laat het ons dan nu weten door onderstaand formulier in te vullen! 

We hebben één veelgestelde vraag en dit is het antwoord: het is moeilijk een indicatie af te geven wat betreft de tijd commitment die van je wordt gevraagd. Wij zijn helemaal niet streng, maar we moeten wel vooruitgang boeken uiteraard... Soms lukt dat al met 1-2 uur per week. De echte fanatiekelingen zullen er meer tijd insteken. Alles kan, alles mag.

Vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het ons ook weten via onderstaand formulier. 

Dankjewel,

Reinier & Hans

PS. Zie hier welke enthousiaste fondsenwervers jou al voorgingen als vrijwilliger!

Sluit je aan!

Naam *
Naam
Geef aan welke rol je zou willen spelen in de beweging en binnen welk domein.
Een beweging in de sociologie, een sociale beweging, is een diffuus netwerk van groepen mensen en organisaties die sympathie hebben voor een bepaald ideaal en doel, met name om een verandering te bewerkstelligen, dan wel voor de activiteiten die door een dergelijk netwerk worden ondernomen (Tilly, 2004; Tarrow, 1994). Leden van een beweging hebben een gemeenschappelijk doel en een gedeelde overtuiging, maar daarbinnen bestaat vaak variatie.
— Wikipedia